AS Roma – Hellas Verona

AS Roma - Hellas Verona

Afgelopen dinsdagochtend kwam het nieuws naar buiten dat hoofdcoach José Mourinho op straat werd gezet door AS Roma. De Portugees nam zichtbaar emotioneel afscheid van de fans toen hij Trigoria uitreed. Enkele uren later liet Roma via clubkanalen weten dat Daniele de Rossi het takenpakket van Mourinho overneemt tot het einde van het seizoen. De Rossi zal zaterdagavond zijn eerste wedstrijd coachen in Olimpico tegen degradatiekandidaat Hellas Verona. 

Mourinho laat een prachtige staat van dienst achter bij de Giallorossi. De Portugees coachte de club 138 wedstrijden waarin hij gemiddeld 1.7 punt per wedstrijd pakte. Hij leidde Roma tot de eerste Conference League finale alwaar Feyenoord in Tirana verslagen werd. Één jaar later wist hij in de Europa League tot de finale te geraken alwaar Sevilla de droom van Roma om zeep hielp. In de sterke Italiaanse competitie en in de Coppa Italia pakte La Lupa geen zilverwerk onder Mourinho. 

Laatste druppel

In sportief opzicht gaat het dit seizoen een stuk minder dan de voorgaande jaren. Vorige week werd AS Roma door aartsrivaal Lazio uit de Coppa gespeeld. Dit gebeurde middels een 1-0 die werd gescoord vanaf de stip. In de competitie staat Roma op een schamele negende positie na 20 wedstrijden. De 3-1 nederlaag tegen AC Milan afgelopen weekend was voor het clubbestuur de druppel om Mourinho de laan uit te sturen. Dan en Ryan Friedkin lieten weten dat ze Mourinho danken voor de passie en toewijding, maar dat er volgens hen onmiddellijke verandering nodig is. 

De timing van de trainerswissel is voor veel fans onbegrijpelijk. Er staat nog een belangrijk tweeluik met Feyenoord op het programma in de Europa League. Daarnaast is de transfermarkt nog slechts een kleine twee weken open in Italië. Roma haalde bijvoorbeeld enkele dagen terug nog de 18 jarige centrale verdediger Dean Huijsen van Juventus. Huijsen speelt in Oranje onder 19 en koos onder andere door de persoonlijke benadering van de Portugees voor Roma. Zijn kansen op speeltijd lijken onder de Rossi een stuk kleiner.

Daniele de Rossi

Daniele de Rossi neemt als beginnende trainer het stokje van Mourinho over. De Rossi is een absolute clublegende. Hij speelde 623 wedstrijden voor Roma en werd met Italië in 2006 wereldkampioen. In 2020 hing hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen en ging hij zich focussen op het managen. Dit leverde hem in 2022 een baan op als technisch coach bij het nationale elftal. In oktober mocht hij definitief voor een groep staan en werd hij manager van SPAL. Dit avontuur in de Serie B was echter van korte duur toen hij in februari alweer werd ontslagen door de ploeg uit Ferrara. SPAL overleefde het seizoen niet en degradeerde naar de Serie C. Met slechts zeventien wedstrijden voor een ploeg en een puntengemiddelde van 0.88 punt per wedstrijd op zijn CV moet Daniele de Rossi Roma uit de brand helpen. 

Nieuwe hoop

De verwachtingen van de Roma fans zijn in de afgelopen Mourinho-jaren gestegen. Men verwacht vanuit de Serie A recht op Europees voetbal en wil aldaar overwinteren. De taak van de Rossi is daarom enorm groot maar niet onhaalbaar. Het tweeluik met Feyenoord wacht nog een maand. Tot die tijd neemt Roma het op tegen Verona, Salernitana, Cagliari en Inter. Op koploper Inter na, wedstrijden tegen ploegen die rond de degradatiestreep hangen. Het Feyenoord-tweeluik wordt in de Serie A gesplitst met een wedstrijd tegen Frosinone. Kortom op papier een rustige start voor de Rossi waarin de punten gepakt moeten worden. 

Te beginnen dit weekend met de thuiswedstrijd tegen Hellas Verona. Verona won afgelopen weekend de zespuntenwedstrijd tegen Empoli. Verona won dit seizoen drie keer eerder, waaronder van AS Roma. In Verona eindigde het in augustus in 2-1 door vroege treffers in beide speelhelften. Duda en Ngonge wisten trefzeker te zijn voor de thuisploeg. Aan de kant van Roma scoorde Houssem Aouar. 

Wedden op AS Roma – Hellas Verona

Komend weekend is AS Roma veruit de favoriet voor de overwinning. Unibet betaalt je 1.49 keer je inzet uit bij een Romeinse driepunter. Aan de kant van Hellas Verona staat een quotering van 8 keer je inzet. Delen beide ploegen de punten dan is dit 4.2 keer je inzet waard. Hoewel Roma veruit de favoriet is, blijft een eerste wedstrijd onder een nieuwe coach altijd een riskant duel. 

Een combinatieweddenschap bij Unibet waarin Lukaku namens Roma scoort, Roma wint, Tammy Abraham meer dan 0,5 schoten op doel lost en Verona tenminste één keer scoort heeft een quotering van 6.75. 

Unibet is een legaal Nederlands casino online waar je ook op sport kunt wedden.

Author: Richard Lee