Kansspelmarkt in beeld

Verslavingspreventiefonds | Drie projecten krijgen geld

Het nieuwste rapport van de Kansspelautoriteit, dat op 5 oktober is uitgebracht, vertelt ons over de meest recente gegevens in de Kansspelmarkt. Het laat zien dat het aantal spelers niet zo snel groeit als eerder, vooral in de laatste zes maanden.

Het rapport zegt dat er op dit moment 826.000 actieve spelersaccounts zijn, wat minder is dan in januari, toen er 33.000 meer waren. Niet elk account is van een andere persoon, omdat sommige spelers meerdere accounts hebben om bonussen en aanbiedingen te krijgen. Dit vertelt ons meer over hoe de gokmarkt werkt en wat spelers doen.

Minder snelle groei kansspelmarkt

René Jansen, die bij de Kansspelautoriteit werkt, zegt dat de gokmarkt nog steeds groeit, maar niet zo snel als voorheen. Dit betekent dat de markt zich blijft ontwikkelen. De mensen die gokken moeten goed beschermd worden, en de Kansspelautoriteit zorgt ervoor dat de markt veilig is en dat er genoeg aandacht is voor het voorkomen van verslaving en het herkennen van problematisch gokgedrag. Het is belangrijk dat gokbedrijven hun verantwoordelijkheid nemen en zorgen voor een veilige omgeving voor Nederlandse spelers.

Kansspelmarkt – Meting actieve accounts

De Kansspelautoriteit heeft de maand juli gekozen om het aantal actieve accounts te meten. Er waren toen 826.000 actieve spelersaccounts, wat 33.000 minder is dan in januari, toen er 859.000 actieve accounts waren. Ze hebben ook gegevens gekocht om het aantal actieve spelers beter te schatten.

De Ksa heeft informatie gekocht van een onderzoeksbureau genaamd GfK, van ongeveer 6.000 Nederlanders. Ze gebruikten software op hun computers en mobiele apparaten om automatisch hun online gedrag te meten.

Er is extra aandacht besteed aan jongvolwassenen tussen 18 en 23 jaar. Er zijn ongeveer 170.000 spelersaccounts in deze groep, wat meer dan 20% van het totale aantal accounts is. Uit onderzoek blijkt dat jongvolwassenen gemiddeld € 59 verliezen, en ze wedden vaak op sportwedstrijden.

Cruks is een register waarmee de Ksa spelers kan uitsluiten van kansspelen. Het aantal opgenomen spelers in Cruks is gestegen, en spelers worden buitengesloten als ze zich aanmelden. In augustus 2023 waren er 48.000 ingeschreven spelers, en er zijn nog eens 2000 toegevoegd na de publicatie van dit rapport.

Gemiddeld verlies per speler

Maandelijks gokken ongeveer 417.000 spelers bij een Nederlands casino, wat ongeveer 5% van de volwassen bevolking is. Ze verliezen gemiddeld € 170, terwijl dit eerder € 310 was vanwege een andere rekenmethode. Over een half jaar gezien is het gemiddelde verlies € 1107, maar op maandbasis is het € 170 per speler, omdat sommige spelers niet elke maand spelen.

Author: Richard Lee