kwartfinale van de KNVB Beker | Feyenoord

kwartfinale van de KNVB Beker | Feyenoord

Op de avond van 7 februari 2024 staat een spannende kwartfinale van de KNVB Beker gepland, waarbij Feyenoord het in hun thuishaven, De Kuip, opneemt tegen AZ Alkmaar, de huidige nummer vier in de Eredivisie. Met het kampioenschap schijnbaar buiten bereik voor beide teams, richt de focus zich nu op deze bekerwedstrijd, die de kans biedt op het winnen van een belangrijke trofee dit seizoen.

Volgens de laatste quoteringen van de bookmakers wordt Feyenoord, spelend voor eigen publiek, als de favoriet gezien met een quotering van 1.47 voor hun overwinning. Een overwinning voor AZ Alkmaar daarentegen, zou een aanzienlijk hogere uitbetaling betekenen, met quoteringen van 6.1. Voor degenen die geloven in een gelijkspel na 120 minuten, is de uitbetaling vastgesteld op 4.5 keer de inzet.

Huidige vorm

Feyenoord heeft een indrukwekkend vorig seizoen achter de rug, waarbij ze na zes jaar weer de nationale titel in de Eredivisie veroverden. Dit jaar echter, ondervindt het team van coach Arne Slot enige moeilijkheden, resulterend in een achterstand van tien punten op de huidige koploper PSV. Desondanks heeft Feyenoord de kwartfinale van de KNVB beker bereikt, na een overwinning van 1-0 tegen PSV in de achtste finale.

Dit volgde op een teleurstellende 2-2 gelijkspel tegen NEC, waarbij Feyenoord een 2-0 voorsprong uit handen gaf. De recente weken lijken echter positiever voor de club uit Rotterdam; ze zijn ongeslagen gebleven in hun laatste zeven wedstrijden, waarbij ze in de drie meest recente wedstrijden geen enkel doelpunt tegen kregen.

Aan de andere kant bevindt AZ zich momenteel op de vierde plaats in de Eredivisie maar gaat door een moeilijke periode. De club uit Alkmaar heeft moeite om aansluiting te vinden in de strijd om de derde plaats, wat aan het einde van het seizoen recht zou geven op deelname aan de voorrondes van de Champions League. AZ heeft van de laatste zes wedstrijden er slechts één gewonnen en staat onder druk na het ontslag van trainer Pascal Jansen eerder dit seizoen, vanwege tegenvallende resultaten.

Zijn rol is overgenomen door clublegende Maarten Martens. De recente prestaties van AZ zijn wisselvallig, inclusief een moeizame winst via strafschoppen tegen amateurs van Quick Boys na een 3-3 gelijkspel in de achtste finale van de beker.

Hoe staan de teams ervoor?

Feyenoord’s medische team heeft momenteel een relatief rustige periode, met uitzondering van enkele belangrijke spelers. Hoofdkeeper Justin Bijlow is uitgeschakeld door een blessure opgelopen in de recente competitiewedstrijd tegen AZ. Zijn positie zal worden overgenomen door Timon Wellenreuther. Thomas van der Belt is eveneens niet inzetbaar vanwege een blessure en is nog niet klaar voor de komende wedstrijd. Een andere afwezige is Alireza Jahanbakhs; hij vertegenwoordigt Iran in de halve finale van de Azië Cup. Ayoshe Ueda is terug in de selectie van Feyenoord na de uitschakeling van Japan door Iran.

Aan de kant van AZ ontbreekt Vangelis Pavlidis vanwege een schorsing opgelopen door twee gele kaarten in het KNVB beker toernooi. Stef Mijnans is ook niet beschikbaar wegens een aanhoudende knieblessure. Mees de Wit, de linkervleugelverdediger, zal eveneens afwezig zijn door een langdurige voetblessure sinds september.

Vooruitblik op het bekertreffen

Feyenoord, met een seizoen vol ups en downs, is nog steeds actief op drie fronten in februari. Het team heeft een indrukwekkende ongeslagen reeks in hun laatste vijf thuiswedstrijden, ondanks enkele teleurstellende gelijke spelen tegen NEC en FC Twente. Aan de andere kant heeft AZ een uitdagend seizoen, met een vroege uitschakeling in Europa en tegenvallende prestaties in de competitie. Dit duel belooft spannend te worden, vergelijkbaar met hun recente Eredivisie confrontatie. Wij verwachten dat het thuisvoordeel van Feyenoord uiteindelijk de doorslag zal geven.

Author: Richard Lee