Lubach over online gokken

Lubach over online gokken

Televisiepresentator Arjen Lubach wierp op 26 september een scherp licht op het groeiende fenomeen van online gokken in Nederland tijdens zijn gerenommeerde tv-programma, “De Avondshow.” Deze uitzending volgde op een recent rapport van de Kansspelautoriteit, dat in september 2023 de zorgplicht van kansspelaanbieders grondig onder de loep had genomen. Wat hierbij met name opviel, was de vaststelling dat Nederlandse online casino’s een veel proactievere rol moeten spelen bij het herkennen van probleemspelers.

Verontrustende toename

Volgens Lubach is er in Nederland een verontrustende toename van het aantal gokkers waar te nemen. Sinds de implementatie van de Wet Kansspelen op afstand zijn naar schatting maar liefst 450.000 nieuwe gokkers tot het speelveld toegetreden. Deze opwaartse trend heeft geleid tot een bruto spelresultaat van bijna € 1,1 miljard, waarbij individuele gokkers gemiddeld € 310 per maand verliezen.

Opmerkelijk genoeg wees Lubach in zijn uitzending naar voormalig staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Fred Teeven, als de drijvende kracht achter de legalisering van de gokindustrie in Nederland. Bovendien benadrukte Lubach dat goklobbyisten, zoals de voormalige voorzitter van Speel Verantwoord, een opvallend grote invloed hadden op het vormgeven van de wet, soms zelfs meer dan verslavingsdeskundigen.

Kritiek

Desondanks uitte Lubach kritiek op het huidige systeem, ondanks de gestelde eisen aan online gokbedrijven om spelers te beschermen. Hij wees erop dat spelers weliswaar hun eigen limieten kunnen instellen, maar dat deze niet op een overkoepelende manier functioneren, en dat online gokaanbieders niet altijd adequaat kunnen ingrijpen bij problematisch speelgedrag.

Lubach onthulde tevens de verleidingstactieken die gokbedrijven gebruiken om spelers aan te trekken. Hij bracht bijvoorbeeld een pijnlijk voorbeeld aan het licht van hoe staatsbedrijf TOTO tracht potentiële spelers terug te winnen door hen verleidelijke e-mails te sturen.

In zijn afsluitende betoog sprak Lubach zijn scherpe kritiek uit over de huidige staat van de Nederlandse gokwereld. Hij was van mening dat de huidige wetgeving juist heeft bijgedragen aan de groei van online gokken, waardoor veel Nederlanders hun geld verspillen en sommigen zelfs verslaafd raken.

Herhaald aandacht online gokken

Het is belangrijk op te merken dat Lubach in eerdere afleveringen van zijn programma’s al aandacht heeft besteed aan online gokken, waarbij hij vooral kritisch was ten aanzien van de betrokkenheid van gokbedrijven binnen de voetbalwereld en de marketingstrategieën die zij hanteren. Als een invloedrijke mediapersoonlijkheid blijft Lubach een licht werpen op kwesties die de samenleving aangaan, en zijn recente uitzending over online gokken zal ongetwijfeld bijdragen aan het publieke debat over dit belangrijke onderwerp.

Author: Richard Lee