Medewerker verduistert € 200.000

Medewerker verduistert € 200.000

In een recente juridische zaak die zich afspeelde in Utrecht, kwam schokkende informatie aan het licht omtrent een financiële medewerker van een bedrijf in Vianen. Deze medewerker, een vijftiger uit IJsselstein, bleek bijna € 200.000 te hebben verduisterd als gevolg van een ernstige gokverslaving die tijdens de coronapandemie was ontstaan.

Het bedrijf in kwestie was een familiebedrijf met een jaarlijkse omzet van ongeveer €10 miljoen, en de medewerker had er al vijf jaar dienstverband achter de rug. Echter, zijn gokverslaving dreef hem tot het uitvoeren van manipulatieve handelingen met financiële transacties. Zijn misleidende praktijken begonnen met het veranderen van betalingsdetails, waarbij hij geld dat oorspronkelijk bedoeld was voor leveranciers, overmaakte naar zijn eigen rekening. Deze frauduleuze activiteiten begonnen in april van het voorgaande jaar en namen gestaag toe in omvang, totdat ze in mei aan het licht kwamen.

Verdachte betalingen

De ontdekking van deze fraude was het resultaat van een melding van de bank over verdachte betalingen, wat resulteerde in een onderzoek door een externe accountant. Toen de medewerker met zijn daden werd geconfronteerd, gaf hij onmiddellijk toe schuldig te zijn. Hij bekende niet alleen geld te hebben verduisterd door betalingen te manipuleren, maar ook door een persoonlijke lening van de directeur, bedoeld voor medische kosten, voor persoonlijke doeleinden te hebben gebruikt.

Taakstraf

Het Openbaar Ministerie heeft vastgesteld dat de medewerker ten minste € 178.000 heeft verduisterd. Hoewel de officier van justitie een gevangenisstraf van negen maanden tot een jaar had kunnen eisen, heeft zij voorgesteld om in plaats daarvan de maximale taakstraf van 240 uur op te leggen, met als doel de behandeling van de verslaving van de medewerker niet te belemmeren. Als een afschrikmiddel wordt ook een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden geëist, met een proeftijd van drie jaar. Deze straf omvat verplichte deelname aan schuldhulpverlening, behandeling voor de gokverslaving en toezicht op zijn gokgedrag. Het niet naleven van deze voorwaarden kan leiden tot daadwerkelijke gevangenisstraf.

Inmiddels heeft de beklaagde een nieuwe baan gevonden waarbij hij geen zelfstandige betalingen meer kan verrichten om herhaling van zijn misstappen te voorkomen.

Author: Richard Lee