Overkoepelende speellimieten moeten worden ingevoerd

Overkoepelende speellimieten moeten worden ingevoerd

Deze week markeerde een belangrijke stap in de Nederlandse politiek rondom online gokken, waarbij Mirjam Bikker van de ChristenUnie een voorstel indiende om overkoepelende speellimieten in te voeren.

Dit voorstel werd ondersteund door minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz-Zegerius, die bevestigde dat haar collega, minister Franc Weerwind, al bezig is met de voorbereidende werkzaamheden om dit te implementeren. Bas Brons, een expert in gokverslaving werkzaam bij Solutions Verslavingszorg, heeft zich ook uitgesproken voor het instellen van dergelijke limieten.

Aandacht online kansspelen

Tijdens de begrotingsdebatten in de Tweede Kamer werd ook specifiek aandacht besteed aan het thema online kansspelen. Minister Yesilgöz-Zegerius (VVD) beantwoordde vragen over het vaststellen van algemene speellimieten, het verhogen van boetes voor Nederlandse gokbedrijven die de regels overtreden, en het mogelijk volledig verbieden van gokreclames.

Het initiatief van Mirjam Bikker beoogt de bescherming van spelers te verhogen, waarbij zij kritiek uitte op de huidige inspanningen van gokbedrijven en minister Weerwind. Yesilgöz-Zegerius gaf snel antwoord op deze zorgen, door te bevestigen dat Weerwind actief werkt aan de invoering van universele speellimieten.

Voor de realisatie van dit plan is de ontwikkeling van een nieuw ICT-systeem nodig, evenals mogelijke wetswijzigingen om aan privacyregelgeving te voldoen. Er lopen momenteel onderzoeken naar deze aspecten, en Weerwind streeft ernaar tegen het einde van het jaar meer duidelijkheid te bieden.

Overkoepelende speellimieten – Specialist Bas Brons

In een recente uitzending van het radioprogramma Nieuws en Co werd gesproken met Bas Brons over het wetsvoorstel van Bikker. Brons benadrukte het belang van een universeel speellimiet, vooral voor jongeren tussen 18 en 24 jaar, die een hoger risico lopen op het ontwikkelen van een gokverslaving en daardoor mogelijk afdwalen naar criminele activiteiten.

Hij waarschuwde echter dat de regels rondom online gokken niet té streng moeten worden, om te voorkomen dat gokverslaafden uitwijken naar illegale online casino’s, waardoor ze buiten zicht raken. Brons riep banken op om transacties naar illegale goksites te blokkeren, als onderdeel van de bredere aanpak van gokverslaving.

Author: Richard Lee