Premier League of Darts | Bookmakers

Legaal Nederlands Casino

De komende maanden zullen de donderdagavonden weer gevuld zijn met de Premier League of Darts. Acht darters spelen zestien weken achter elkaar. Dit om uiteindelijk in de O2 Arena in Londen de finaleavond op 23 mei te mogen gooien. De felbegeerde bokaal en 275.000 Britse pond gaan richting de winnaar in Londen. De sponsor van dit jaar is BetMGM.

Opzet van het toernooi

Zestien weken zal er achtereenvolgens in verschillende landen en steden worden gespeeld in ‘mini-finale avonden’. De acht spelers starten allemaal in de kwartfinale en werken zo door naar de finale. De wedstrijden zijn best of 11 legs. De speler die als eerste zes legs op het bord heeft staan wint de wedstrijd.

Een plaats in de halve finale levert twee punten op. Deze worden bijgehouden op de ranglijst. Drie punten worden uitgedeeld aan de verliezend finalist en de winnaar krijgt vijf punten bijgeschreven op de ranglijst. Wanneer er spelers gelijk staan op de ranglijst zal het beste legsaldo de doorslag geven. De vier spelers met de meeste punten na week 16 (16 mei) spelen één week later (23 mei) in de O2 de finaleavond. De vier overige spelers zijn uitgeschakeld.

Premier League of Darts – Prijzengeld

Het toernooi heeft een totale prijzenpot van 1.000.000 Britse pond. De gewonnen ponden uit dit toernooi tellen niet mee op de Order of Merit. Dit komt omdat het een invitatietoernooi is waarbij slechts acht deelnemers de kans hebben om wekelijks het prijzengeld achter hun naam op te krikken. Dat is oneerlijk voor de andere darters in de Order of Merit.

De winnaar op 23 mei mag 275.000 pond persoonlijk bijschrijven. De verliezend finalist krijgt 125.000 pond mee naar huis. De twee spelers die de finale-avond mogen spelen hebben 85.000 pond verdiend. Iedere avond is er 10.000 pond te vergeven voor de winnaar.

Winnaar 23 mei275.000 PondVerliezend finalist125.000 PondHalve finalist (23 mei)85.000 PondNr. 5 op ranglijst75.000 PondNr. 6 op ranglijst70.000 PondNr. 7 op ranglijst65.000 PondNr. 8 op ranglijst60.000 PondAvondwinst (16 avonden)10.000 Pond

Premier League of Darts – Speelsteden

Donderdag 1 februariCardiff (Wales)Motorpoint ArenaDonderdag 8 februariBerlijn (Duitsland)Mercedes-Benz ArenaDonderdag 15 februariGlasgow (Schotland)SSE HydroDonderdag 22 februariNewcastle (Engeland)Utilita ArenaDonderdag 29 februariExeter (Engeland)Westpoint ArenaDonderdag 7 maartBrighton (Engeland)Brighton CentreDonderdag 14 maartNottingham (Engeland)Motorpoint ArenaDonderdag 21 maartDublin (Ierland)3ArenaDonderdag 28 maartBelfast (Noord-Ierland)SSE ArenaDonderdag 4 aprilManchester (Engeland)Manchester ArenaDonderdag 11 aprilBirmingham (Engeland)Utilita ArenaDonderdag 18 aprilRotterdam (Nederland)Rotterdam AhoyDonderdag 25 aprilLiverpool (Engeland)M&S Bank ArenaDonderdag 2 meiAberdeen (Schotland)P&J LiveDonderdag 9 meiLeeds (Engeland)First Direct ArenaDonderdag 16 meiSheffield (Engeland)Utilita ArenaDonderdag 25 meiLonden (Engeland)O2 Arena

Premier League of Darts – Deelnemers en odds

Michael van Gerwen

MvG mag zichzelf mr. Premier League noemen. De Vlijmenaar won het toernooi zeven keer eerder en aast op de achtste titel. Met zijn zevende titel vorig jaar versloeg hij Phil Taylors zes Premier League kampioenschappen. Het gat naar beneden is groot. Gary Anderson wist als enige andere speler meerdere Premier League titels te behalen (2). Van Gerwen en Taylor domineren dus de ranglijst.

Bookmaker Unibet zet van Gerwen op de derde plaats bij de favorieten voor de titel in mei. Je krijgt 4.35 maal je inzet terug bij een achtste Premier League titel van de Brabander.

Michael Smith

Smith staat voor de derde keer op rij in de Premier League. In totaal wordt het zijn zevende seizoen. De beste prestatie voor Bully Boy was de finale in 2018 die hij verloor van Michael van Gerwen. Smith zijn vorm is op en af. Hij speelde een teleurstellend wereldkampioenschap, waar hij van Chris Dobey verloor. In de World Series kwam hij in Bahrein net te kort voor een finaleplaats (7-6 verloren van Michael van Gerwen).

In Den Bosch verloor hij van Gian van Veen in de openingsronde van het toernooi. Smith weet de wedstrijden niet over de streep te trekken maar speelt zeker niet slecht. Unibet betaalt negen keer je inzet uit bij zijn eerste Premier League titel. Een finaleplaats levert je de helft op. Wil je inzetten op Michael Smith? Bij Smith is het verstandig om te kijken naar de loting per avond. Op deze verschillende wedstrijden kun je vaak leuke quoteringen meepakken in weddenschappen over 100+ finishes, een specialiteit van Bully Boy.

Nathan Aspinall

De derde geplaatste speler is Nathan Aspinall. “The Asp” wist in 2020 de finale van de Premier League te halen maar verloor deze toen van Glen Durrant. Tussen 2020 en nu is Aspinall een completere speler geworden. Hij heeft de jeugdigheid van zich af gegooid en is een serieuze bedreiging voor iedere tegenstander. In het rijtje met de zeven overige Premier League-namen wordt hij door de bookmakers echter als een-na-laatste favoriet geplaatst. The Asp heeft een quotering van 23 gekregen bij een Premier League titel.

Luke Humphries

Cool hand Luke mag zich aan laten kondigen als wereldkampioen. Hard werken wordt keihard beloond voor de 28-jarige Engelsman. Hij onderging een fysieke metamorfose waarin hij gigantisch wat kilo’s kwijtraakte, hij werkte hard en vond langzaam maar zeker zijn weg. Tijdens het wereldkampioenschap viel alles samen. Hij versloeg Luke Littler in de finale, waarna hij de nieuwe nummer 1 van de wereld was en werd uitgenodigd voor de Premier League, waarin hij zijn debuut gaat maken.

De bookmakers zijn lovend over Humphries en plaatsen de nummer 1 van de wereld als favoriet voor de Premier League titel. Unibet betaalt 3.75 keer je inzet uit als Humphries met de bokaal staat op 23 mei.   

Peter Wright

Wright moet wederom van erg ver komen. 2023 was een zeer zwaar jaar voor Wright met één klein lichtpuntje tijdens de European Championship welke hij wist te winnen. Tijdens het wereldkampioenschap ging Wright er in de eerste ronde af door een whitewash van Jim Williams. Wright krijgt van de PDC een wildcard voor de Premier League waaraan hij voor de elfde keer op rij mee mag doen. Wright kwam in 2017 tot de finale, die hij verloor van Van Gerwen.

Voor het kalenderjaar 2024 wordt er weinig verwacht van de Schot. Unibet heeft Wright als minst-favoriete speler geplaatst met een odd van 34. Ook de kans dat hij de finale voor de tweede keer in zijn carrière speelt wordt niet groot geacht. Daar krijg je 13 keer je inzet voor terug.

Gerwyn Price

De verliezend finalist van vorig jaar speelt al voor de zesde keer in de Premier League. Price is een beetje op de achtergrond geraakt. Hij won in 2023 de World Cup of Darts maar had, op een paar Players Championships na, een rustig jaar. In het wereldkampioenschap verloor de Welshman van Brendan Dolan, een teleurstellend resultaat. Price moet, met de opkomst van nieuw jong dartstalent, dit jaar flink zijn best gaan doen om weer titels in de wacht te slepen.

Unibet plaatst Price als vierde favoriet met een odd bij toernooiwinst van 7.5.

Rob Cross

Voltage Rob Cross kreeg van de PDC een wildcard om deel te mogen nemen aan de Premier League. Ieder jaar is er een speler waarbij de wenkbrauwen doen fronsen waarom juist deze darter wordt uitgenodigd. Dit jaar is dat Rob Cross. Na een relatief rustig 2023 is de PDC hoogstwaarschijnlijk overstag gegaan, in de beslissing wie de vierde wildcard uit te delen, tijdens het wereldkampioenschap. Daar wist Cross tot de halve finale te komen.

In de halve finale verloor hij van Luke Littler. Desalniettemin een goed WK van Cross. Ook in de Premier League heeft Cross enige ervaring aangezien dit al zijn vijfde seizoen is. In 2019 wist hij tot de finale te komen. De verwachtingen van de bookmakers zijn niet al te hoog. Unibet betaalt 12 keer je inzet uit als Cross de bokaal pakt.

Luke Littler

Twee maanden geleden wisten de meeste dart liefhebbers niet wie deze zeventienjarige speler is. Als een typisch 17-jarige vult Littler zijn dagen met potjes FIFA spelen en döners eten. Inmiddels heeft Littler, voornamelijk in Engeland, eigenhandig een ware darts hype gecreëerd. Dat hij talent heeft moge duidelijk zijn. Hij speelt gigantisch soepel en lijkt van niets of niemand onder de indruk.

In Bahrein gooide hij zijn eerste 9-darter op TV. Dat toernooi wist hij ook te winnen. In Den Bosch was Littler dicht bij zijn tweede titel, dat liet Michael van Gerwen dit keer niet toe. Littler heeft de dartswereld aan zijn voeten liggen en zal nu voor het eerst consistent moeten gaan presteren. Na het wereldkampioenschap is de Premier League het meest prestigieuze toernooi van het jaar. De Premier League of Darts is, anders dan het WK, een marathon. Week in, week uit moet er gepresteerd worden. Tijdens het WK leven de spelers in een soort bubbel, met een kleine kerst-onderbreking.

Littler wordt door de bookmakers als tweede-favoriet ingeschat met een odd van 4 keer je inzet. Dat Littler een serieuze speler is om rekening mee te houden is de andere zeven spelers al duidelijk. Of Littler het slopende karakter van de Premier League al aankan is nog even afwachten.

Wedden op de Premier League of Darts

De Premier League of Darts is een geweldig toernooi om een gokje op te wagen. Zestien weken lang worden er iedere donderdagavond zeven wedstrijden gespeeld tussen dezelfde acht spelers. Je kunt gokken op avondwinnaars, 9-darters, losse wedstrijden, gemiddelden, finishes, gegooide 180’ers. Iedere wedstrijd heeft tal van opties om een weddenschap op af te sluiten. Kijk bij verschillende bookmakers voor de beste odds op jouw weddenschap.

Author: Richard Lee