Spelpaus het Zweedse Cruks

Spelpaus het Zweedse Cruks

Het Zweedse uitsluitingsregister Spelpaus heeft onlangs een mijlpaal bereikt met meer dan 100.000 mensen die zich hebben aangemeld om zichzelf te weren van kansspelen, zowel fysiek als online. Dit systeem werd in werking gesteld door Spelinspektionen, de Zweedse kansspelautoriteit, op 1 januari 2019, met als voornaamste doel de bescherming van spelers tegen de schadelijke gevolgen van gokken.

Op X, voorheen Twitter, kondigde Spelinspektionen trots aan dat het aantal inschrijvingen in het Spelpaus-register de 100.000 heeft overschreden. Dit register werd bijna vijf jaar geleden geïntroduceerd om een veilige haven te bieden voor inwoners van Zweden die een tijdelijk zelfverbod op gokken wensen.

Zweden biedt spelers de mogelijkheid om zich voor een specifieke periode uit te sluiten van deelname aan kansspelen. Na registratie in het Spelpaus-register worden zij geweerd uit (online) casino’s, en dit verbod blijft van kracht voor minimaal een maand. Momenteel is de langste uitsluitingsperiode twaalf maanden, met de mogelijkheid om deze te verlengen, maar niet in te korten.

Update Spelpaus

In mei 2022 heeft het uitsluitingsregister een belangrijke update gekregen, genaamd “Spelpaus 2.0”, met als doel spelers te voorzien van gemakkelijkere toegang tot informatie op de website wanneer ze besluiten te stoppen met gokken. Bovendien kunnen geregistreerde personen sinds de update hun uitsluitingsperiode nu zelf verlengen, wat voorheen niet mogelijk was.

Spelinspektionen heeft plannen om verdere wijzigingen in Spelpaus door te voeren. Een van de voorgestelde wijzigingen is het toestaan van zelfuitsluiting voor specifieke soorten kansspelen, in plaats van een algeheel verbod op alle kansspelen voor geregistreerde personen, zoals op dit moment het geval is.

Nederlandse Centraal Register Uitsluiting Kansspelen

Het Zweedse Spelpaus-register kan worden vergeleken met het Nederlandse Centraal Register Uitsluiting Kansspelen (Cruks), waar momenteel iets meer dan 50.000 personen zijn ingeschreven. Het opvallende verschil is dat, in Nederland, spelers die geregistreerd staan in Cruks nog steeds weddenschappen kunnen plaatsen bij TOTO Winkel, omdat er geen controle plaatsvindt in het uitsluitingsregister voor deze specifieke situatie.

Author: Richard Lee