Sporters gokken online, vooral jonge mannen

Sporters gokken online, vooral jonge mannen

Recent onderzoek van het Mulier Instituut onthult dat 25% van de sportverenigingsleden zich wel eens waagt aan online sportweddenschappen. Deze bevinding maakt deel uit van een uitgebreide analyse over online gokgedrag, met een focus op sportweddenschappen. De resultaten tonen aan dat vooral teamsporters, en voornamelijk voetballers, vaker deelnemen aan sportweddenschappen vergeleken met mensen die niet actief aan sport doen.

Mulier Instituut

In het rapport van het Mulier Instituut, een onderdeel van het Nationaal Sportonderzoek werden 3.498 mensen ondervraagd via het GfK-panel. 11% van deze respondenten gaf aan in de afgelopen twaalf maanden ten minste één online sportweddenschap geplaatst te hebben.

Het onderzoek, dat plaatsvond in 2022 – een half jaar na de opening van de Nederlandse online gokmarkt – toonde aan dat er toen nog geen restricties waren op gokreclames of sponsoring. Uit de studie blijkt dat 37% van de voetballers minstens één keer aan sportweddenschappen heeft deelgenomen.

Dit onderzoek stelde drie kernvragen over online gokken, met de nadruk op sportweddenschappen: wie neemt deel aan online sportweddenschappen in Nederland, wat is de houding van Nederlanders tegenover deze weddenschappen en de bijhorende reclames, en in hoeverre is men blootgesteld aan deze reclames, met speciale aandacht voor jongvolwassenen.

Sporters gokken online – Jonge mannen sterk vertegenwoordigd

Opmerkelijk is de sterke vertegenwoordiging van jonge mannelijke leden van sportverenigingen in het deelnemersveld van online sportweddenschappen. Teamsporters, vooral voetballers, zijn met 37% beduidend actiever in sportweddenschappen dan het landelijke gemiddelde van 11%. Dit fenomeen wordt toegeschreven aan de groepscultuur binnen sportverenigingen, waar het bespreken en normaliseren van sportweddenschappen vaak voorkomt.

Het rapport benadrukt ook de frequente blootstelling van sporters aan gokbedrijven via sponsoring. De onderzoekers pleiten ervoor om de normalisering van online sportweddenschappen onder (jonge) sportverenigingsleden tegen te gaan, in plaats van sport een uitzonderingspositie te geven in het besluit Orka over sponsoring door online wedkantoren.

Sportweddenschappen minder geliefd bij niet sporters

Bij niet-sporters is de deelname aan sportweddenschappen aanzienlijk lager: slechts 2% plaatste een sportweddenschap in de twaalf maanden voorafgaand aan het onderzoek, vergeleken met 15% onder sporters. Voetballers (37%) en andere teamsporters (26%) zijn oververtegenwoordigd in zowel sportweddenschappen als andere kansspelen.

Een studie van de Vereniging voor Contractspelers in oktober 2022 onthulde dat meer dan de helft van de Eredivisievoetballers wel eens op voetbalwedstrijden wedt, waarbij sommigen zelfs op wedstrijden uit hun eigen competitie gokten. Dit fenomeen is niet uniek voor Nederland; vergelijkbare situaties doen zich voor in andere grote Europese voetbalcompetities.

Sporters gokken online – Speel bij een legale aanbieder

Als je online gaat gokken op sportwedstrijden, zorg dan dat je dit doet bij een legale bookmaker. De volgende aanbieders zijn legaal in Nederland.

Author: Richard Lee